{"id":3583,"date":"2026-11-06T18:01:14","date_gmt":"2026-11-06T17:01:14","guid":{"rendered":"https:\/\/tecemabogados.com\/?p=3583"},"modified":"2026-11-06T18:01:14","modified_gmt":"2026-11-06T17:01:14","slug":"death-of-a-partner","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/tecemabogados.com\/en\/death-of-a-partner\/","title":{"rendered":"Death of a partner: what happens to their shares in an SL"},"content":{"rendered":"<p>The <strong>death of a partner<\/strong> raises two questions at once in any Spanish limited company (SL): who keeps their shares and whether or not their heirs join the company. The law gives a default answer, but the articles of association can change it. We explain how it works in 2026 and what you should review.<\/p>\n<h2>Death of a partner: the heirs become partners<\/h2>\n<p>Article 110 of the <a href=\"https:\/\/www.boe.es\/buscar\/act.php?id=BOE-A-2010-10544\" rel=\"dofollow noopener\" target=\"_blank\">Spanish Capital Companies Act (Ley de Sociedades de Capital)<\/a> makes it clear: acquiring shares through inheritance gives the heir or legatee the status of partner. In other words, after the death of a partner, their heirs join the SL with the same rights the deceased had.<\/p>\n<p>If the articles of association say nothing about this situation, this is the rule that applies, full stop.<\/p>\n<h2>What the articles of association can provide for on the death of a partner<\/h2>\n<p>The law itself leaves room for the partners. The articles of association can establish a right of acquisition over the deceased partner&#8217;s shares in favour of the surviving partners and, failing them, in favour of the company.<\/p>\n<p>If that clause exists and is exercised, the heirs do not join the company: instead, they receive the value of the shares. It&#8217;s the way to prevent the death of a partner from changing who sits at the general meeting without anyone having decided it.<\/p>\n<h2>Fair value, cash payment and a 3-month deadline<\/h2>\n<p>When the articles of association include that right of acquisition in the event of the death of a partner, the law sets the conditions:<\/p>\n<ul>\n<li>The shares are valued at the fair value they had on the day of death.<\/li>\n<li>The price is paid in cash.<\/li>\n<li>The valuation follows the rules laid down for the withdrawal of partners: if there&#8217;s no agreement on the value, or on who calculates it, it is set by an independent expert appointed by the Commercial Registrar of the registered office.<\/li>\n<li>The right of acquisition must be exercised within a maximum of 3 months from the date the company is notified of the inheritance.<\/li>\n<\/ul>\n<p>That valuation procedure is the same one we explain in our article on the <a href=\"https:\/\/tecemabogados.com\/en\/derecho-de-separacion-sl-malaga-2026-2\/\">partner&#8217;s right of withdrawal<\/a>, where we detail the expert&#8217;s role and the deadlines for their report.<\/p>\n<h2>Several heirs, one voice before the company<\/h2>\n<p>It&#8217;s common for the shares to end up in the hands of several heirs at once. For these cases of co-ownership, Article 126 requires a single person to be appointed to exercise the partner&#8217;s rights. In addition, the co-owners are jointly and severally liable to the company for the obligations arising from that status.<\/p>\n<p>Agreeing on who represents the estate is therefore one of the first steps after the death of a partner.<\/p>\n<h2>Notify the company and record it in the register of partners<\/h2>\n<p>The company only regards as a partner whoever is entered in the <a href=\"https:\/\/tecemabogados.com\/en\/libro-de-socios-sl-malaga-2026-2-2\/\">register of partners<\/a>, and whoever acquires shares can exercise their rights from the moment the company becomes aware of the transfer. That&#8217;s why it&#8217;s advisable to notify the death of a partner as soon as possible and provide the inheritance documents so that the change of holder can be recorded.<\/p>\n<p>That notification has one more effect: if the articles of association provide for the right of acquisition, it is what starts the 3-month period.<\/p>\n<h2>Review your articles of association before you need to<\/h2>\n<p>What will happen on the death of a partner is better decided now, with all the partners around the table, than later, with a grieving family and a company that has to keep running. Some recommendations:<\/p>\n<ul>\n<li>Look in your articles of association for the clause on the transfer of shares upon death. If there isn&#8217;t one, the general rule applies.<\/li>\n<li>Check that what they say truly reflects what the partners want today, not what was signed when the company was set up.<\/li>\n<li>If you&#8217;d rather the heirs didn&#8217;t join, the right of acquisition has to be included in the articles of association.<\/li>\n<li>Keep the register of partners up to date so there&#8217;s no doubt about who holds each share.<\/li>\n<\/ul>\n<h2>Tecem Abogados reviews your articles of association in M\u00e1laga<\/h2>\n<p>At Tecem Abogados we review your SL&#8217;s articles of association with you to check what would happen on the death of a partner and, if needed, we propose the changes that reflect what you really want. We also support the heirs and the company when the situation has already arisen.<\/p>\n<div style=\"text-align:center;margin:40px 0\">\n<a href=\"https:\/\/tecemabogados.com\/en\/contact\/\" style=\"display:inline-block;background:#1d3d5c;color:#ffffff;padding:14px 32px;border-radius:6px;font-weight:700;text-decoration:none;margin:6px 10px\">We&#8217;ll review your articles \u2192<\/a><br \/>\n<a href=\"https:\/\/maps.app.goo.gl\/Non1GwXpEeYK9sqc9\" rel=\"dofollow noopener\" style=\"display:inline-block;background:#4a4a4a;color:#ffffff;padding:14px 32px;border-radius:6px;font-weight:700;text-decoration:none;margin:6px 10px\">How to get to Tecem \u2192<\/a>\n<\/div>\n<h2>Frequently asked questions about the death of a partner<\/h2>\n<h3>Is there any point in changing the articles of association after the death of a partner?<\/h3>\n<p>Not for those shares. Article 111 establishes that the applicable transfer regime is the one in force on the date of the partner&#8217;s death, so a clause approved afterwards does not apply to them.<\/p>\n<h3>What happens if the 3 months pass and nobody exercises the right of acquisition?<\/h3>\n<p>The law sets it as a maximum period. If it expires without the partners or the company exercising it, the general rule stands and the heirs keep their status as partners.<\/p>\n<h3>Does it work the same way in a public limited company (SA)?<\/h3>\n<p>No. In an SA, restrictions in the articles on the transfer of shares only apply to acquisitions upon death if the articles expressly say so. To refuse registration, the company must offer the heir a buyer or buy the shares itself at their fair value (Article 124).<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"<p>After the death of a partner, their heirs become partners in the SL unless the articles of association provide for a right of acquisition. We explain the general rule, fair value, the 3-month deadline and what to review in your articles.<\/p>\n","protected":false},"author":0,"featured_media":3581,"comment_status":"open","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"_acf_changed":false,"footnotes":"","rank_math_title":"Death of a partner in an SL: legal guide 2026","rank_math_description":"Death of a partner in an SL: the heirs join as partners unless the articles of association provide for a right of acquisition. Value, deadlines and checks.","rank_math_canonical_url":"","rank_math_focus_keyword":"death of a partner"},"categories":[57],"tags":[309,308,292,307,288],"class_list":["post-3583","post","type-post","status-publish","format-standard","has-post-thumbnail","hentry","category-noticias","tag-estatutos-sociales","tag-herencia","tag-ley-de-sociedades-de-capital","tag-participaciones-sociales","tag-sociedad-limitada"],"acf":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/tecemabogados.com\/en\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3583","targetHints":{"allow":["GET"]}}],"collection":[{"href":"https:\/\/tecemabogados.com\/en\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/tecemabogados.com\/en\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/tecemabogados.com\/en\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=3583"}],"version-history":[{"count":1,"href":"https:\/\/tecemabogados.com\/en\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3583\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":3584,"href":"https:\/\/tecemabogados.com\/en\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3583\/revisions\/3584"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/tecemabogados.com\/en\/wp-json\/wp\/v2\/media\/3581"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/tecemabogados.com\/en\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=3583"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/tecemabogados.com\/en\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=3583"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/tecemabogados.com\/en\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=3583"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}